Bizam ( Ondatra zibethica)

Craniul 53-73 mm; coada (200) 220-240 (260) mm; greutatea 0,6-1,7 (rar 2,5) kg. Coada turtită lateral către jumătatea posterioară, formând muchii dorso-ventrale, cu solzi, neagră şi cu peri rari. Obrajii cu pete cafenii. Gâtul ceva mai deschis. Spatele cafeniu întunecat până la gălbui. Abdomenul cenuşiu, pătat rar cu roşcat. Picioarele cafenii. Degetele cu peri albi, cele posterioare unite cu o pieliţă de înot nu prea mare. Rar se întâlnesc indivizi albi, negri sau pestriţi. Originar din nord-estul Americii de Nord, de unde a fost colonizat în Europa (1905, în Cehoslovacia). La noi semnalat în 1924 la Periam (Banat), în 1943 pe valea Someşului şi în 1954 în deltă. Felul de viaţă asemănător cu al castorului, de-a lungul apelor stătătoare sau slab curgătoare. Mai mult nocturn. Hrana mai mult din plante acvatice, peşti, crustacei, scoici, melci, insecte de apă, pui de păsări acvatice şi terestre. Îşi sapă galeria în malul apelor, cu două intrări, sau sub diguri şi terasamente de cale ferată. Împerecherea prin martie-aprilie. Femela naşte după 3-4 săptămâni 3-10 (12) pui de 3-4 ori pe an.

Foarte comun in Delta Dunarii, fiind usor de vazut pe langa largile intinuri de stufarisuri.

foto:Mihai Baciu