Starcul purpuriu (Ardea purpurea)

Pasare din familia Ardeidae,de culoare maronie-ruginiu,de talie relativ inalta.Una dintre cele mai frumoase pasari din Delta Dunarii,traieste in stufarisuri dar fiind de gasit si la marginea canalelor.Mult mai rar decat confratii sai,starcii si egretele,cuibareste in mici colonii in stufarisuri izolate,femela facand 3-5 oua.

Se hraneste cu broaste,amfibieni,pestisori,deseori poate fi vazut stand camuflat pe langa niste smarcuri de stuf si miscand doar atunci cand o potentiala prada se apropie de el,altfel foarte bine confundat cu mediul.

In Delta Dunarii este destul de comun in zona deltei maritime,pe canalele Mocansca,canal de centura Sfantu Gheorghe-Sulina,canal Magearu,canal Caraorman.

Toamna pleaca in tarile calde fiind pasare migratoare.Este o pasare foarte spectaculoasa pentru fotografii de natura.