Starcul de noapte (Nycticorax nycticorax)

Pasare destul de des intalnita in Delta Dunarii, cu penaj cenusiu si negru, deseori fiind  vazute ascunsa printre salcii. Activa mai ales noaptea cand se deplaseaza scotand niste sunete stridente specifice, se hraneste cu broaste in special, serpi, pesti si tot ce misca  in mlastinile deltei.

Starcul de noapte are o forma a corpului un pic atipica pentru familia din care face parte. Corpul este robust si indesat iar gatul si picioarele sunt scurte comparativ cu celelalte specii din familia starcilor. Penajul este de culoare neagra pe cap si pe spate, aripile sunt de culoare cenusie iar pe piept si pe burta de culoare alba. Tinerii sunt pestriti de culoare bruna cu puncte albe. Ca semn distinctiv al speciei sunt ochii de culoare rosiatica. Lungimea corpului unui adult este de 65cm cu o anvergura a aripilor de 1m. Pot ajunge la o greutate de 800gr.

  De obicei stracul de noapte cuibareste in colonii mixte, alaturi de egrete mici ,alte specii de starci, cormorani mici. Femela depune pana la 5 oua de culoare verde-albastrui. Ouale sunt clocite de ambii parinti iar perioada de incubatie este de 22 de zile. Perechile scot o singura serie de pui pe an.

  Starcul de noapte este la noi in tara un oaspete de vara care soseste primavara si pleaca in luna octombrie. In prezent populatia de starci de noapte este in declin iar specia este protejata prin lege.

foto Mihai Baciu