Sfrancioc mare (Lanius exubitor)

(25 cm). Cloceşte la noi, mai ales în jumătatea nordică a ţării, mai frecvent fiind însă în perioada rece a anului, prin venirea unor exemplare nordice. Penajul (fără negru pe frunte) este asemănător cu cel al sfrânciocului mic, dar pieptul este albicios. Cuibăreşte în arbori, dar la înălţime. Cele 5—6 ouă verzui-albicioase, cu puncte mai întunecate, sunt depuse prin luna mai şi clocite îndeosebi de femelă, circa 15 zile. În afară de insecte consumă şoareci, şopîrle şi păsărele asupra cărora se avântă după obiceiul sfrînciocilor, dintr-un loc de pândă. Uneori bat pe loc din aripi asemenea vânturelului. Iarna nu migrează.

In Delta Dunarii de gaseste in timpul iernii, stabila in locul de vanatoare , zone cu multa vegetatie , bogate in mamifere mici, soareci, chitcani..

foto:mihai baciu - chettusia