Rata sunatoare (Bucephala clangula)

(46 cm). Soseşte la noi în ţară în număr redus, venind din nordul Europei şi Siberiei, unde cuibăreşte şi iernează în apopierea apelor neîngheţate. Alte populaţii trec spre nordul Mării Mediterane şi vestul Europei.

Penajul masculului este negricios pe cap şi spate; la baza ciocului are o pată albă, de aceeaşi culoare fiind şi restul corpului. Femela este de culoare cenuşiu-deschisă, cu capul cafeniu.

La ridicarea de pe luciul apei, masculul scoate un fel de fluierat, în timp ce bate din aripi. Vara se mai întîlnesc unele exemplare rămase atât în Delta Dunării, cât şi în alte bălţi din ţară, fără a se fi dovedit că ar cloci la noi. În trecut este citată că ar fi cuibărit uneori în sălciile scorburoase din lunca şi Delta Dunării. Primăvara se reîntorc în nord.

In Delta Dunarii cuibaresc cateva exemplare in zona coloniei de la Purcelu.

foto Mihai Baciu