Rata pestrita (Anas strepera)

Rata pestrita ( Anas strepara ) este o specie de rata de suprafata prezenta in general in Europa Continentala. La noi, rata pestrita poate fi vazuta in numar mai mare in perioada verii cand vine pentru cresterea puilor, incepand cu luna martie si pana in noiembrie. Sunt si exemplare de rata pestrita care ierneaza la noi, mai ales in iernile blande, in apele din zonele sudice ale tarii.

  La rata pestrita, diferentele de forma si colorit sunt mai putin evidente intre mascul si femela decat la celelalte specii de rate. Penajul este pestrit de unde vine si numele de rata pestrita. Masculul are un colorit general brun-cenusiu cu penele din zona cozii de culoare neagra si abdomenul alb-galbui. Femela este asemanatoare cu rata mare insa are dimensiuni mai mici. Oglinda de pe aripi este de culoare alba cu pete in apropiere de culaore caramizie si neagra. Ciocul este negricios iar picioarele galbui. Rata pestrita are o lungime de 45-55 cm, deschiderea aripilor de 85-95 cm si o greutate de 600-900g.

  Rata pestrita se hraneste in general in ape de mica adancime, unde filtreaza cu ciocul apa de suprafata sau cauta pe fundul apei vegetatie acvatica, seminte si radacini.

  Rata pestrita cuibareste in stuf, unde femela depune 8-12 oua galbui, intr-o singura serie pe an, pe care le cloceste 25-28 de zile.

foto:Mihai Baciu