Porumbel gulerat (Columba palumbus)

Columba palumbus este cea mai mare dintre speciile de porumbei întâlnite în Europa Centrală, fiind întâlnită atât în zone împădurite cât și în orașe - în parcuri și chiar în perimetrele locuite unde există zone cu vegetație lemnoasă.

Se deosebește de porumbelul de casă prin două trăsături caracteristice: benzile albe de pe aripi, care pot fi observate mai ales în zbor, și dungile albe din zona gâtului (în părțile laterale). În poziție statică, la marginea inferioară a aripii este vizibilă o dungă albă, de circa 1 cm, bordată de una mai subțire, de culoare închisă. Rectricele (penele mari ale cozii) prezintă la capătul terminal o bandă închisă la culoare, care poate fi observată atât în zbor cât și la observarea frontală și de jos, când este așezat în copac.

Cântecul său este asemănător cu al guguștiucului (Streptopelia decaocto), și poate fi ușor recunoscut.

Iarna nu ezită să se hrănească în jurul hrănitoarelor pentru păsărele, cu semințele și resturile căzute. Trăiesc în perechi.

foto: Mihai Baciu