Pasarea omatului (Plectrophenax nivalis)

Pasarea omatului...

 

(17 cm). Apare în timpul iernii, în cîrduri mai mult sau mai puţin mari, dar nu cu regularitate, venind ca păsări de invazie, mai ales în ţinuturile descoperite din sud-estul ţării. Vara, penajul masculului este negru pe spate şi coadă şi alb în rest; cel al femelei este cafeniu-pătat pe spate, albicios ventral. Iarna, masculul are penajul asemănător cu cel al femelei. Cloceşte în nordul Europei şi al Asiei.

In delta poate fi vazuta in iernile cu zapada, in special pe campurile de langa padurile Letea si Caraorman. Mai usor de vazut pe campurile cu culturi de -a lungul fluviului Dunarea, pana la Murighiol...

foto:Mihai Baciu