Lacar de mlastina (Acrocephalus palustris)

Lăcarul de mlaștină (Acrocephalus palustris) este o pasăre din ordinul Passeriformes, familia Acrocephalidae. Este larg răspândită în Europa, cu excepția teritoriilor nordice. Cuibărește regulat în România, îi putem vedea în aprilie-august. Este mai mică decât vrabia, lungimea corpului fiind de 13 cm,

anvergura aripilor de 18-21 de cm, greutatea de 10-15 grame. Nu există dimorfism sexual. Este pasărea zonelor umede, trăiește în mlaștină, iazuri, pe câmpii umede. În sezonul de împerechere masculul cântă femelei, mai ales la amurg. Cuibul este construit de femelă, ambii părinți clocesc și hrănesc puii. Cuibul este construit în vegetația deasă, la o înălțime de max 50 de cm. Se hrănește cu insecte, păianjeni, semințe, boabe. Populația europeană este estimată la 3,2 milioane de perechi, numărul celor din România este estimată la 450-650 de mii de perechi. Cea mai în vârstă pasăre avea 9 ani.

foto:Mihai Baciu