Fugaci mare (Calidris canutus )

Cel mai mare dintre fugaci, de talia unui bataus.Cu siguranta usor de recunoscut cand este in compania altor fugaci. La noi ajunge in varianta penajului de iarna, fara coloritul rosu cu care este impodobit in zzonele de cuibarit. Penaj cenusiu, impestritat, cioc scurt, negru. Piep pestrit, burat de coloare alba.Picioarele usor verde-galbui.

Se hraneste cu larve, insecte, tantari, deseori impreuna cu alte pasari de tarm.

Cuibareste in nordul Europei dar si al Americii, trece in migratia de iarna in exemplare putine si pe la noi, gasindu-l indeosebi in jurul lacurilor litorale, Techirghiol, Vadu.

Sunt cunoscute 6 subspecii .

foto Mihai Baciu