Fluierar de munte (Actitis hypoleucos)

Fluierarul de munte ( Actitis hypoleucos ) este o pasare de apa intalnita pe tot teritoriul tarii in apropierea baltilor, in special a celor cu maluri pietrose. Si in Europa fluierarul de munte este larg raspandit iar in perioada iernii migreaza catre bazinul mediteranean si Nordul Africii.

  Fluierarul de munte are un penaj brun pe cap, gat, spate si aripi. Partile inferioare sunt de culoare alba iar gusa este gri. Specific speciei sunt acei " umeri " de culoare alba. Ciocul este de culoare neagra iar picioarele sunt de culoare vanata. Lungimea corpului este de 20 cm, anvergura aripilor de 35 cm si greutatea de 40-60 g.

  Fluierarul de munte se hraneste cu insecte, viermi si moluste pe care le cauta de obicei pe malurile apei.

  De obicei cuibul este construit pe pamant iar femela depune 4 oua intr-o singura serie pe an.

Pasare comuna in Delta Dunarii, se gaseste pe marginea canalelor , in preajma mlastinilor.

  foto Mihai Baciu