Ferestras mic (Mergus abellus)

(48 cm). Soseşte în timpul iernii, adesea în număr mare, venind din ţinuturile nordice ale Europei şi Siberiei, unde cuibăreşte în scorburile arborilor din vecinătatea apelor. Se întîlneste atît în interiorul ţării, cît şi în bălţile Dunării; în timpul îngheţului se retrage la ţărmul mării, unde formează cîrduri numeroase, în trecut au fost cazuri cînd a cuibărit la noi în bălţile Dunării. Masculul este alb, iar remigele, coada şi nişte dungi pe aripi negre. Femela este cenuşie cu creştetul cafeniu. Primăvara, numărul lor creşte o dată cu apariţia populaţiilor ce au iernat în sud-estul Europei.

In Delta Dunarii sosesc odata cu primele friguri ale toamnei, pleaca la inceputul primaverii.

foto:Mihai Baciu