Fasa de padure (Anthus trivialis)

Fasa de padure (Anthus trivialis) este o pasare foarte mult intalnita in tara noastra mai ales in padurile de foioase, de la ses si munte. Apare in toata Europa, in Siberia, de-a lungul coastei Oceanului Pacific. Este o pasare migratoare, iarna pleaca in Africa.

Aceasta pasare se aseamana cu ciocarlia, in special prin gheara alungita, in forma de pinten a degetului posterior. Are lungimea de 15-17 cm si greutatea de 20-24 g. Penajul pe partea dorsala este gri, maro si crem, iar pe partea ventrala alb cu pete maronii. Ochii sunt mari, ciocul este mic, picioarele sunt rozii, destul de lungi si subtiri.

Isi construieste cuibul pe sol, din diferite materii vegetale. Femela depune cinci oua de culoare gri, cu puncte inchise, pe care le cloceste singura timp de doua saptamani. Puii raman in grija mamei, timp de trei saptamani, sunt hraniti cu larve si insecte pana incep sa zboare. Hrana acestor pasari este alcatuita din diferite nevertebrate mici, viermi, moluste, insecte, larve, boabe si seminte.

Primavara fasele de padure calatoresc izolat, toamna obisnuiesc sa zboare in familii. Isi petrec timpul mai mult pe sol si mai putin in copaci. Sunt pasari vioaie, sprintene, care fug cu pasi repezi de colo pana colo, balansandu-si mereu coada. Zborul lor este usor, rapid, in linii ondulate lungi. Au un cantec puternic, cu sunete armonioase. Deseori incep sa cante, zboara in sus fluturand din aripi, apoi coboara plutind usor spre locul de unde au plecat si in final termina cantecul inceput.

Fasa de padure face parte din ordinul Passeriformes si familia Motacillidae.

foto: Mihai Baciu