Presura de stuf (Emberiza-schoeniclus)

(15 cm). Este una dintre cele mai frecvente păsări din regiunile de stufărişuri din vecinătatea apelor, fiind foarte comună în Delta Dunării. Corpul este de culoarea vrăbiei, dar masculul are capul şi guşa negre. Cuibăreşte în vegetaţia acvatică, frecvent pe popîndacii inundaţi parţial. Ouăle, în număr de 5, sînt brune-măslinii, pătate şi cu o reţea de zgârâieturi întunecate. Cloceşte mai mult femela, perioada de incubaţie fiind aproximativ 14 zile. Pe sezon, creşte două generaţii de pui. Iarna, majoritatea păsărilor clocitoare de la noi se retrag spre locurile de iernat din nord-estul Africii şi sud-vestul Asiei; iar în locul lor apar populaţiile unei subspecii nordice, anume Emberiza s. schoeniclus, care se întâlnesc frecvent prin vegetaţia uscată a câmpiilor, mlaştinilor secate sau îngheţate, împreună cu unele exemplare ale subspeciei ce a clocit la noi.

 

foto :Mihai Baciu