Culic mare (Numenius arquata)

(55—60 cm). Cuibăreşte la noi în număr redus, în ierburile umede din vecinătatea apelor, în special în Delta Dunării şi în preajma lacurilor dobrogene. Cuibul este făcut într-o adîncitură din sol, căptuşită cu ierburi uscate şi cuprinde 4 ouă cafenii, pătate cu galben şi brun; ambii soţi clocesc circa 27—30 de zile. Ponta este depusă în mai—iunie. Penajul este cafeniu-deschis cu pete lanceolate colorate în cafeniu-închis. În timpul pasajului vine din nordul Europei. Iernează în zonele Mării Mediterane, în estul Africii şi sud-estul Indiei.

In Delta Dunarii se gaseste pe grindurile bogate in iarba , lacuri si mlastini, pe canalele bogate in hrana.

foto : Mihai Baciu