Crestet pestrit (Porzana porzana)

Crestetul pestrit este o specie caracteristica zonelor umede, mlastinoase, cu multa vegetatie. Duce o viata retrasa si este greu de observat. Lungimea corpului este de 19 – 22,5 cm si o greutate medie de 57 – 147 g.  Anvergura aripilor este cuprinsa intre 37 – 42 cm. Adultii au infatisare similara, cu cioc mic, picioare verzi si o culoare maronie cu dungi negre si pete albe. Au un repertoriu vocal bogat si isi fac remarcata prezenta prin sunete care se aud la o distanta de pana la 2 km. Se hraneste cu insecte si larvele acestora, melci si seminte, plante de apa si pesti.

Localizare si comportament

Este o specie prezenta pe cea mai mare parte a continentului european. Este o specie monogama, formand perechi care se pastreaza pe durata unui sezon de cuibarit. Este o specie teritoriala, atat in regiunea de cuibarit, cat si in cea de iernare. In timpul ritualului nuptial, masculul canta in reprize de cateva minute de la inserare pana tarziu in noapte. Cuibul, construit in vegetatie, are forma unei cupe si este construit de ambii parteneri. Ierneaza in Africa.

Populatie


Populatia europeana a speciei este relativ mare si cuprinsa intre 120.000 – 260.000 perechi. S-a mentinut stabila intre 1970 – 1990. Desi in perioada 1990 – 2000 specia a inregistrat un declin in Ucraina, populatiile din Rusia si Belarus au ramas stabile sau chiar au crescut, ceea ce face ca, pe ansamblu, populatia sa fie considerata stabila.

Imperechere
Soseste din cartierele de iernare la inceputul lunii aprilie. Femela depune de obicei 8 – 12 oua in a doua jumatate a lunii mai, cu o dimensiune medie de 35,9 x 22 mm. Incubatia dureaza in medie 18 – 24 de zile si este asigurata de ambii parteneri. Puii ies din ou cu un puf negru, lucios si se pot recunoaste dupa ciocul rosu la baza si varful alb. Puii isi urmeaza parintii, care le asigura hrana, si devin zburatori la 25 – 28 de zile.


Amenintari si masuri de conservare
Distrugerea si degradarea habitatelor umede reprezinta principalele pericole ce afecteaza specia. Prin proiectul Wings Over Wetlands se urmareste refacerea unor habitate umede situate pe traseul de migratie al speciei.

 

foto:Mihai Baciu