Crestet cenusiu (Porzana parva)

 

Crestetul cenusiu este o specie caracteristica zonelor umede, cu multa vegetatie si in special stuf. Lungimea corpului este de 17 – 19 cm. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 34 – 40 cm. Adultii au infatisare diferita. Masculul are corpul albastru – gri, iar femela gri – alburiu. Isi face simtita prezenta prin sunete care se aud de la distanta. Se hraneste cu insecte, larve, moluste, seminte ale plantelor acvatice.

Localizare si comportament
Este o specie prezenta pe cea mai mare parte a continentului european, teritoriala, monogama, la care perechea se pastreaza pe durata unui sezon de cuibarit. Duce o viata retrasa si este greu de observat, mai ales ca este activa seara si noaptea. Cuibul este construit de catre ambii parteneri, din frunze de stuf si fire de plante, in locuri greu accesibile si are forma de sfera. In serile de primavara, se aud chemarile repezite ale masculului. Ierneaza in Africa si Peninsula Arabiei.

Populatie
Populatia europeana a speciei este relativ mica si cuprinsa intre 61.000 – 140.000 perechi. A crescut semnificativ intre 1970 – 1990. Desi s-a mentinut stabila in cea mai mare parte a teritoriului european, in perioada 1990 – 2000 a inregistrat un declin in Ucraina ceea ce a determinat o descrestere a populatiei pe ansamblu. Cele mai mari efective sunt in Ucraina, Austria si Rusia.

Imperechere
Soseste din cartierele de iernare la sfarsitul lunii martie si inceput de aprilie.  Femela depune de obicei 7 – 9 oua la sfarsitul lunii aprilie si inceput de mai, cu o dimensiune medie de 30,1 x 21,7 mm. Incubatia dureaza in medie 19 – 21 de zile, si este asigurata de ambii parteneri. Puii ies din ou cu un puf lung si negru iar ciocul e alb - galbui. Puii isi urmeaza parintii, care le asigura hrana si devin zburatori la 25 – 29 de zile.

Amenintari si masuri de conservare
Distrugerea si degradarea zonelor umede reprezinta principalele pericole ce afecteaza specia. Prin proiectul Wings Over Wetlands se urmareste refacerea unor zone umede situate pe traseul de migratie al speciei. Conventia pasarilor migratoare (Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds) include si aceasta specie.

Etimologie
Porzana – nume ital. al crestetilor
parva –us, -um, lat. - mic

foto:Mihai Baciu