Codrosul de padure (Phoenicurus phoenicurus)

Codrosul de padure (Phoenicurus phoenicurus) este o pasare migratoare care face parte din familia Turdidae. Vara vine in Europa, dar si in Africa de Nord, iarna pleaca in tarile tropicale, din Marea Rosie si lacurile din Africa. In tara noastra cuibareste in special in padurile de salcii din Delta Dunarii. Masculul ajunge primul, inaintea femelei, la inceputul lunii aprilie.

 

Are partea superioara a capului cenusie, iar gusa si partea anterioara a capului negre. Penajul pe spate, piept, coada si partile laterale este rosu-ruginiu, iar pe restul partii ventrale este de culoare alba. Femela are un colorit putin diferit, mai cafeniu-cenusiu. Are corpul lung de 14 cm, iar deschiderea aripilor de 20-24 cm. Cantecul acestei pasari nu este foarte atragator, seamana cu un sunet ascutit ,,tri-tri-ti-ti-tri-di-di”.

Se hraneste in special cu nevertrebrate, cu insecte, muste, fluturi, paianjeni, gandaci, viermi, melci, precum si diferite fructe mici sau fructe de padure. Se adapteaza foarte bine atat la spatiile deschise cat si la vegetatia densa din gradini si paduri. Obisnuieste sa astepte pe o ramura, iar in momentul cand vede prada zboara iute asupra ei si o prinde, apoi revine si se ghemuieste din nou in acelasi loc. Uneori zboara aproape de sol si prinde insectele din aer.

Isi construieste cuibul de obicei in copaci. In prima jumatate a lunii mai, femela depune cinci sau sase oua albastrui, pe care le cloceste timp de doua saptamani. Uneori cloceste si de doua ori pe an, a doua oara la sfarsitul lunii iunie. Puii sunt hraniti de parinti aproximativ 20 de zile, apoi parasesc cuibul.

Codrosul de padure este o pasare monogama. Din a doua jumatate a lunii august, se pregatesc de migratie, isi schimba putin culoarea penajului. La jumatatea lunii septembrie se aduna in carduri si pleaca.

 

foto: mihai baciu