Cocosar (Turdus pilaris)

(26 cm). Până în ultimii ani, a fost cunoscut aproape numai ca specie ce ne vizitează iarna. Are coloritul cafeniu-roşeat pe spate, cenuşiu pe cap şi târtiţă, roşcat cu pete închise pe piept. În ultimii ani s-au găsit însă exemplare clocitoare în nordul Carpaţilor Orientali, în urma unui proces lent de extindere a arealului său spre sud şi vest. A fost descoperit cuibărind şi în Carpaţii Meridionali. Specia este în plin curs de extindere ca pasăre clocitoare la noi. Cuibul este format la exterior din crenguţe, iar în interior din nămol lipit cu fire vegetale fine. Ouăle, de regulă în număr de 5, au culoare albastră cu pete fine roşcate; sunt depuse încă din luna aprilie şi sunt clocite de femelă timp de 14 zile. Într-un sezon creşte 1-2 rînduri de pui. Cloceşte în ţinuturile nordice eurasiatiee şi iernează într-o zonă întinsă a Europei de vest şi de sud şi în sud-vestul Asiei.

foto:mihai baciu - chettusia