Ciocarlie de stol (Calandrella brachydactyla)

Ciocarlia de stol este caracteristica regiunilor joase, deschise si aride, cultivate sau naturale. Lungimea corpului este de 14 – 16 cm,cu o greutate de 22 - 26 g. Anvergura aripilor este de circa 28 – 30 cm. Penajul maroniu, asigura un camuflaj excelent la sol si este similar ambelor sexe. Ciocul este scurt, capul usor tesit, iar coada scurta. Se distinge de ciocarlia mica in special prin cantecul mai simplu. Se hraneste cu insecte si seminte.

Localizare si comportament
Este o specie raspandita in sudul si sud – estul continentului european. Se hraneste singura sau in stoluri cautandu-si hrana pe sol. Poate rezista perioade indelungate fara apa si foloseste si apa salmastra. Masculul canta in zbor, ridicandu-se la inaltimi de 30 -50 m, unde executa miscari ondulatorii si circulare timp de 3 – 5 minute. Cuibul asezat in zone aride, la adapostul unor tufisuri sau ierburi inalte, are un diametru interior de circa 6 cm. Este construit de femela intr-o adancitura a solului si este captusit cu iarba, pene si lana. In afara populatiei din Grecia care este partial sedentara este o specie migratoare. Se aduna in stoluri de pana la 10 000 exemplare pentru a calatori impreuna spre cartierele de iernare. Ierneaza in Africa. In zonele de iernare sunt gregare, fiind intalnite in stoluri de sute sau mii de exemplare. A fost vazuta la o inaltime maxima de 2400 m altitudine.

Populatie
Populatia europeana este mare si cuprinsa intre 7 300 000 – 14 000 000 milioane. A inregistrat un declin semnificativ intre 1970 – 1990. Desi in unele tari, cum este Turcia, s-a mentinut stabila in perioada 1990 – 2000, la nivel european populatia a suferit un declin moderat, datorita declinului inregistrat in tari ca Rusia si Spania. In Romania, populatia estimata este de 10 000 – 12 000 perechi. Cele mai mari efecive sunt inregistrate in Turcia, Rusia si Spania.

Imperechere
Soseste din cartierele de iernare in aprilie. Femela depune in mod obisnuit 3 – 5 oua, cu o dimensiunde de circa 20 x 15 mm. Incubatia dureaza in jur de 11 - 13 zile si este asigurata de catre femela. Puii sunt hraniti in cuib circa 8 - 10 zile, insa devin zburatori dupa 12 - 15 zile, perioada in care sunt hraniti de ambii parinti. Depune doua ponte pe sezon.

Amenintari si masuri de conservare
Folosirea insecticidelor in agricultura, braconajul si cresterea numarului de animale ce pasuneaza au un impact negativ puternic. Imbunatatirea practicilor agricole si reducerea braconajului sunt prioritare. In trecut era considerata delicatesa in unele tari si un numar mare erau prinse anual pentru consum.

Etimologie
calandrella – diminutiv de la calandra; calandra – gr. kalandra – specie de ciocarlie
brachydactyla – gr. brachys – scurt, gr. dactylos - deget

foto:Mihai Baciu