Ciocanitoare de stejar (Dendrocopos medius)

 

 
Ciocănitoarea de stejar este foarte vioaie şi se întâlneşte de obicei în pădurile de stejari, trăind în grupuri mai mari de cinsprezece indivizi. Se deosebeşte de celelalte ciocănitori prin coloritul creştetului în roşu (la adulţi) şi striaţiile de pe flancuri.

Identificare : Are acelaşi colorit ca şi ciocănitoarea pestriţă mare, dar cu o "pălărie" roşie pe cap. Este uşor de observant că şi juvenilul de ciocanitoare pestriţă mare şi de ciocanitoare de grădini are creştetul roşu, însă ciocanitoarea de stejar se deosebeşte de ei prin faptul că are mai mult alb pe parţile laterale ale capului şi gâtului, flancuri striate şi tectrice subcodale roz deschis fără a contrasta puternic cu abdomenul care are o nuanţă cafeniu gălbuie.


Răspândire: Peste cea mai mare parte din Europa în afară de Irlanda, nordul îndepărtat al Scandinaviei şi mare parte din sud-estul Europei.
Dimensiune: 21 cm
Habitat: În majoritatea pădurilor cu frunziş. Urcă şi pe văile râurilor.
Cuib: Scorburi de copac.
Ouă: 5-6, albe, lucioase, a căror clocire, timp de 14-15 zile, este asigurată de ambii soţi.
Hrană: Nevertebrate, ouă şi seminţe.