Chirighita neagra (Chlidonias niger)

Chirighita neagra (Chlidonias niger) este o pasare migratoare, mica si gratioasa, care populeaza zona temperata a Europei, apare in Olanda, Belgia, Franta, Danemarca, in Rusia, de la Marea Baltica pana in Siberia de Vest. Cloceste in Spania, Italia, Bulgaria, Asia Mica si Asia Centrala, iarna migreaza in Africa tropicala, in Angola. Traieste, de asemenea, si in America Centrala si de Nord, in nordul Americii de Sud, in Nevada, Colorado, California, Pennsylvania, etc.

Biotopul ei este format din zonele mlastinoase cu vegetatie acvatica abundenta, cu ape statatoare, lacuri si rauri linistite. O scurta perioada de timp petrece si in zonele de coasta ale marii, mai ales in golfuri si lagune. In perioada de reproducere pasarile se retrag in zonele cu lacuri si mlastini interioare, unde isi construiesc cuiburi pe terasele namoloase mici, in zonele inundate si impanzite de plante, in campurile de orez. Nu se reproduc niciodata in zonele de coasta. Deseori din cauza ploilor cuiburile sunt inundate si distruse de vanturile puternice si astfel ouale sunt sparte, iar puii mor. In lunile mai-iunie femela depune o ponta formata din doua pana la patru oua, pe care le cloceste singura. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de femela cu larve de insecte, bogate in proteine.

Chirighita neagra in zborLa aceasta specie penajul este aproximativ la fel la ambele sexe, mai luminos si putin mai deschis la femela. Pe cap si gat este gri-inchis spre negru, coada si penele de zbor sunt in nuante de culori gri-albastrui, zona de sub coada este alba, partea ventrala a corpului este gri-ardezie. Penajul puilor este maro-inchis cu nuante de gri pe aripi. Ciocul este puternic, lung de 2,7 cm, de culoare neagra, ochii sunt mari cu irisul de culoare maro, iar picioarele sunt rosu-inchis, cu degete prevazute cu gheare curbate si ascutite. In perioada lunilor iunie-noiembrie pasarile naparlesc, isi schimba complet penajul. Acesta devine alb pe partea ventrala a corpului, pe gat si partea inferioara a aripilor, si gri-inchis aproape negru pe partea dorsala si coada. Calota capului este neagra. Exemplarele adulte au lungimea corpului de 23-28 cm si greutatea de 60-75 g.

Se hranesc cu insecte si larve de insecte pe care le culeg de pe suprafata plantelor sau le prind cu usurinta din zbor. Dupa perioada de imperechere se reintorc iar in locurile de coasta pentru a se hrani cu peste marin si crustacee. Deseori prefera sa manance amfibieni si mormoloci.

Chirighita neagra face parte din ordinul Charadriiformes, familia Sternidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

foto: mihai baciu