Caneparul (Carduelis cannabina)

(14 cm). Este una din speciile comune, atît ca clocitoare, cît şi ca prezenţă în timpul iernii. Masculul, este cafeniu cu fruntea şi pieptul roşcate; femela este în întregime cafenie cu pete mai închise. Cuibăreşte în tufişuri, îndeosebi în ţinuturile joase şi deluroase, dar urcă şi pe văile râurilor, la intrarea acestora în munţi.

 

Cele 4—6 ouă albăstrui-albicioase cu puncte ruginii, sînt depuse prin luna aprilie. Clocitul este asigurat îndeosebi de femelă, timp de 12 zile. Pe sezon scoate 2 rânduri de pui.