Sneeuwgors (Plectrophenax nivalis)

De sneeuwgors (Plectrophenax nivalis) is een zangvogel uit de familie van Calcariidae.

Kenmerken

Het mannetje heeft een sneeuwwitte kop en onderzijde, alsook grote vleugelvlekken en is in het zomerkleed markanter gekleed dan het vrouwtje. De lichaamslengte bedraagt 16 cm.

Leefwijze

Het voedsel bestaat uit zaden en insecten.

Voortplanting

Het legsel bestaat uit vier tot zes eieren.

Verspreiding en leefgebied

Zijn normale habitat is het palearctisch en het nearctisch gebied. Hij heeft een voorkeur voor de rotsachtige en schaars begroeide toendra's langs de Noordelijke IJszee, Noord-Amerika, Scandinavië en de bergen van Schotland. Ze broeden in de korte zomerperiode in het poolgebied slechts eenmaal.

De soort telt vier ondersoorten:

Tijdens de wintermaanden kan de Sneeuwgors langs de Nederlandse en Belgische kust gezien worden. De vaste overwinteringsgebieden zijn echter de steppen van Oost-Europa en Noord-Amerika.

 

 

foto:Mihai Baciu