Roodhalsgans (Branta rufficollis)

 

De roodhalsgans (Branta ruficollis) is een kleurrijke gans die een wintergast is aan de Zwarte Zee en een dwaalgast in het westen. Het lichaam is zwart en in tweeën gedeeld door een witte flankstreep. De borst en het gezicht hebben een roestrode kleur en het hoofd heeft een bont gezichtspatroon. De kleine zwarte snavel en de dunne nek vallen sterk op.

Deze vogel wordt ongeveer 51-59 centimeter groot. De grootte van één vleugel bedraagt 332-379 millimeter. De grootte van de snavel bedraagt 22-27 millimeter en hij weegt ongeveer 1058-1625 gram.

Hoogarctische toendrarivieren en veenmoerassen. Overwintert op graslanden en verdronken land.

Een enkele broedplaats in noordelijk Centraal-Siberië. Overwintert op de Kaspische Zee en de Zwarte Zee. Deze vogel maakt grote trektochten van Siberië en Rusland naar   en Roemenië. Het aantal varieert van jaar tot jaar.