Nonnetje (Mergus abellus)

 

 

Het nonnetje (Mergellus albellus) is een eend uit de familie Anatidae (Zwanen, ganzen en eenden), behorende tot de zaagbekken. Het zijn zeer actieve eenden en goede duikers. Veel mensen houden ze als huisdier.

Uiterlijke kenmerken

De woerd is over het algemeen wit van kleur en heeft een witte kuif. Hij heeft zowel een zwarte rug als een zwarte streep op zijn achterkop en zijn flanken. De eend heeft een kastanjebruine bovenkop en nek met een witte keel en wangen. De bovenkant van het lichaam is donkergrijs en de onderkant is witachtig. De snavel is bij beide geslachten smal en de bovenkant is een beetje haakvormig. De vogel wordt ongeveer 40 cm lang.

Leefwijze

Het voedsel bestaat voornamelijk uit waterdieren, die worden opgedoken. Dankzij hun getande snavel kunnen ze deze goed vastpakken.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt voor in noordelijk Eurazië en leeft meer op zoetwater dan op zoutwater.

Zie ook

 

Externe links

 

foto:Mihai Baciu