Buidelmees (Remiz pendulinus)

De buidelmees (Remiz pendulinus) is een zangvogel. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden, behoort de buidelmees niet tot de echte mezen (Paridae), maar tot een aparte familie van de buidelmezen (Remizidae).

De buidelmees dankt zijn naam aan het soort nest dat hij bouwt. Het nest heeft namelijk veel weg van een buidel. Het nest van de buidelmees bevat vijf tot acht eieren die gedurende twee weken bebroed moeten worden. Na drie weken vliegen de jongen uit. De vogel houdt zich op in loofbossen en struikgeas in de buurt van rivieren, plassen en meren, met een voorkeur voor bomen met lange afhangende takken zoals wilg en berk. Men kan de vogel, als men geluk heeft behendig door de struiken en langs boomstammen zien buitelen.

 

In 1962 werd in Nederland voor het eerst een nest van deze vogel gevonden in de Biesbosch. Pas drie jaar later volgde een echte zichtwaarneming. Daarna bleek de vogel te broeden op diverse locaties in Friesland, Noordswest Overijssel, Flevoland en het rivierengebied. De populatie bereikte in de periode 1991-1993 zijn hoogtepunt met rond de 225 paar. Volgens SOVON daalde daarna het aantal broedparen in rap tempo. De buidelmees is in 2004 niet op de Nederlandse rode lijst gezet. Deze zangvogel staat wèl op de Vlaamse rode lijst als zeldzaam. De buidelmees staat als niet bedreigd op de internationale IUCN rode lijst

 

foto Mihai Baciu